Friendship 3 v novém kabátě
Ultralehký letoun navržený a vyrobený pod taktovkou našeho hlavního inženýra Marka Ivanova v roce 2012 – Friendship 3.

Možná jste o něm již slyšeli? Za uplynulých 11 let nalétal takřka 600 hodin a nyní se dostal z Francie opět k nám, a to s požadavkem na generální údržbu a přestavbu.

V čem spočívaly požadované modifikace? Původní, jednostopý hlavní podvozek s podpůrnými kolečky pod křídly byl nahrazen podvozkem dvoustopým s koly uchycenými na kompozitových nohách upevněných do trupu. Konce křídel byly doplněny o kompozitové winglety. Další konstrukční změnou byla modifikace palivového systému, kdy byly palivové nádrže umístěné v centroplánu nahrazeny hlavní nádrží umístěnou za zadním sedadlem a spádovou nádrží před předním sedadlem. Také došlo k navýšení maximální vzletové hmotnosti na 600 kg, což si vyžádalo instalaci nového záchranného padákového systému Stratos 601. Dalším přáním majitele bylo zabudování tabletu s navigací. Pro tento účel byla modifikována palubní deska a v místě uchycení tabletu zabudován ventilátor.

V rámci našich prací jsme také vyměnili čalounění v interiéru a letoun přelakovali do působivé červené barvy – která ladí s disky nových kol.  

Po dokončení technických prací se letounu ujal náš kolega Honza a provedl důkladný zálet a letové zkoušky.

Děkujeme majiteli za možnost pokračovat v naší práci a věříme, že bude se všemi změnami maximálně spokojen a že mu bude i nadále dělat náš Friendship jenom radost!

Níže můžete zhlédnout video z přestavby a záletu letounu.

Upršené Legendy nebes

Počasí bohužel nepřálo letošnímu prvnímu ročníku letecké show Legendy nebes. I tak jsme se ovšem velmi rádi zúčastnili.

Seminář pro všeobecné letectví 2024

Už jste viděli záznam letošního semináře pro všeobecné letectví? Ačkoliv to možná venku na první pohled nevypadá, stále je zima.

Najdete nás na LKHK

Jana Černého 541 503 41 Hradec Králové